25-12-12

De Bijl erin !

He zagen verloopt van een leien dakje.  Alleen moet je zeer nauwlettend de spanning van de ketting opvolgen en telkens als deze wat te los loopt moet je de ketting bijregelen, aanspannen.  Het kan gebeuren dat de ketting anders loskomt van het zaagblad en dan moet je alles terug losmaken en op zijn plaats zetten.  Ook op tijd de olie van de ketting bij vullen.

Zo, je hebt nu een flinke stapel houtblokken gezaagd en je kan beginnen met klieven.  Je kan een machine huren of je kan het doen op de meest arbeidsintensieve manier : met de bijl of kliefhamer.

Wat heb je nodig : een bijl, een kliefhamer en een kapblok.  De kapblok is een stevig stuk stam dat je zelf op maat zaagt.

Je neemt een blok hout, eerst goed naar de nervenstructuur kijken en je plaatst deze op het kapblok.  Je neemt de kliefhamer in de hand en meet de afstand tussen jou en het blok.  Deze moet zo zijn dat de kliefhamer juist met volle kracht op het te klieven stuk hout terecht komt.  Dus niet te ver van het blok afstaan, en niet te dichtbij..  Je kan dat meten door je armen te strekken met de kliefhamer gestrekt tot aan het blok.  Dan de benen lichtjes gespreid zodat je stevig op je voeten staat.  Rustig kijken, even ademhalen en dan met de kliefhamer uithalen.  Let op de kracht komt niet uit je rug maar uit je armen en schouders.  Dan midden op het blok slaan en dit springt open.  Dan gewoon verder doen totdat je de gewenste dikte hebt van de op te branden stukken hout.

Als er een knoest in het blok zit moet je goed op de structuur letten en telkens slaan op die plaatsen waar je de minste tegenstand kan verwachten.  Dat leer je uit ervaring.

Het verschil tussen bijl en kliefhamer is dat je met de bijl beter kunt kappen (een bijl is scherper en weegt lichter)  De kliefhamer biedt het voordeel dat het sneller en krachtiger op het blok komt dat dan gemakkelijker gaat splijten.

houthakken 018.jpghouthakken 019.jpghouthakken 020.jpg

10:13 Gepost door Ria | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.